hans-en-catharina.reismee.nl

Yogyakarta: Borobudur en Prambanan

Gisteren 6 feb genoten we van een fantastische treinreis van Tasikmalaya naar Yogya.Schitterende vergezichten: een coulisselandschap van rijstvelden afgewisseld met stroken palm- en bananen bomen ontvouwde zich. Bij elke stop stormt een klein legertje verkopers de trein in, je kunt van hen koffie, nasi goreng, krupuk, snoep kopen.

Het hotelletje hier in Yogya ligt in een straatje met veel eenvoudige hostels, en is precies zoals op internet te zien was: zeer plezierige sfeer, kleurrijk, kleine kamer, maar met goede douche, zitten kun je voor jekamer, opeen bankje aan een weelderig groenebinnentuin, heerlijk rustig afgesloten van de hectiek van het verkeer op straat. Veel reizigers van her en der die je kunt ontmoeten in het gangetje waar je je koffie of thee kunt drinken en het ontbijt (nasi goreng = gebakken spicy rijst met telor mata sapi = ei koeie-oog = spiegelei) wordt geserveerd.

Na de nasi op pad naar de Borobudur (het grootste boeddhistische monumnt ter wereld), Merapi vulkaan (laatste uitbarsting was okt 2010) en Prambanan (de hindoe tempel). Borobudur en Prambanan werden gebouwd in de 8e eeuw : het hindoeisme tegen het boeddhisme, de twee concurrerende godsdiensten die uit India afkomstig waren, Uiteindelijk won ht hindoeisme, dat Java tot 1500 regeerde, maar toen verdween met de komst van de Islam. Leuk weetje: Indonesie is afgeleid van India, nu weet je waarom!

De Borubudur is stijlvol, MAGISTRAAL, en prachtig gerestaureerd, Prembanan heeft een opdonder gehad na een aardbeving in 2006, en is schreeuwerig druk met alle details, een bizarre grootheid van het hindoeisme.

Merapi viel tegen: op internet had ik voor vertrek dorpen in de as gezien, maar daar is weinig van over, wel een vaalgrijze stoffige plek vol toeristentroep-winkeltjes, waar je achterop de motor of met jeep omhoog kunt rijden. Niet gedaan, was niet veel te zien. Ik heb mijn zinnen gezet op de Ijen, over 3 dagen, op oost-Java.

Vandaag voor het eerst van smorgens tot savonds volle zon, vanmiddag werd het lekker warm, + 32graden, bij jullie snachts -18 (!) Als je dat hier de locals vertelt, geloven ze je niet!